
Geschiedenis en Doelstelling
‘Heden, veertien september negentienhonderd acht en tachtig, verschenen voor mij, mr Karel Derk de Lange, notaris ter standplaats Enschede:’…
kortom, dat waren de heren H.A. Hamhuis en J.M.M. Haverkate, die een stichting wilden oprichten die tot doel had de literaire activiteiten van diverse instellingen te coördineren, om zo tot het realiseren van manifestaties te komen die gehalte moesten hebben. Nog even in de taal van de stichtingsakte:
‘De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het tenminste jaarlijks organiseren van een publieksmanifestatie in de Grote Kerk in Enschede rond een belangwekkend thema uit literatuur, kunst of wetenschap, waarvoor sprekers en schrijvers van formaat worden uitgenodigd.
De manifestatie kan de vorm hebben van een voordracht, een forum, een debat of elke andere vorm die aan het realiseren van de doelstelling kan bijdragen.’
De naam van de Stichting luidde toen overigens nog: ‘Stichting Literaire Manifestaties Grote Kerk Enschede’. De Grote Kerk was om zo te zeggen ‘manifest’ aanwezig. De bijeenkomsten werden nog heel lang als ‘Grote Kerklezingen’ aangeduid. Eén van de instanties die het recht hadden een bestuurslid te benoemen was ‘De Stichting Schip Grote Kerk en de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk’. Dat bestuurslid was de eerder genoemde heer H.A. Hamhuis, nu erelid, toen één van de initiatiefnemers en vervolgens lange tijd voorzitter van de Stichting. De Grote Kerk is inmiddels ‘uitgetreden’, om verschillende redenen, waarvan de doorslaggevende wel is dat de akoestiek zich niet leende voor discussie. (Daar zijn kerken doorgaans niet op gebouwd…)
Naast de grote manifestaties in de vorm van een forum of debat werd in 1992 begonnen met de zogeheten Drienerwoldelezingen, genoemd naar de woonstee van de legendarische letterkundige W.L.M.E. van Leeuwen. Deze literair criticus - met meer dan 1250 recensies voor Tubantia op zijn naam - en leraar Nederlands heeft zijn talrijke herinneringen aan letterkundigen en aan zijn periode in Enschede gepubliceerd onder de titel Avonden op Drienerwolde.
De Drienerwoldelezing wordt elk jaar in het najaar gehouden door een specialist op literair gebied en de tekst ervan wordt in essayvorm door SLME uitgegeven en aan vrienden van de Stichting toegestuurd.